OM FAVA STADSODLING

Vi som driver Fava stadsodling är Helena Moreau och Jennifer Boynton. Tillsammans har vi studerat småskalig ekologisk odling, regenerativ odling samt permakultur på Holma folkhögskola. Våren 2021 startade vi vår stadsodling i liten skala på Botildenborg i Malmö för att i november samma år flytta till vår nuvarande odlingsplats i Vintrie i utkanten av staden.

Här odlar vi småskaligt och giftfritt på 1600 kvm, både på friland och i tunnelväxthus. Odlingen sker enligt ekologiska metoder utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Vi lägger stor vikt vid jordhälsa och regenerativ odling, vilket betyder att vi cirkulerar så mycket som möjligt på plats. Vårt arbete utförs enbart med handkraft och inga fossildrivna redskap används.

 

Verksamheten består av två delar:

1. Småskalig, hållbar och giftfri odling av grönsaker och ätbara blommor.

2. Fortbildning, information och opinionsbildning kring hållbar matproduktion och regenerativ odling.

 

Vi vill vara ett alternativ till den globala matindustrin som bygger på ett ojämlikt system där klimat och människor utnyttjas för att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Merparten av maten vi äter odlas långt från där vi lever, vilket innebär långa transporter, minskat näringsinnehåll och bristande insyn i matproduktionens villkor.